· 

JONG & OUD IN ÉÉN

Hoe leuk confronterend om als oud te praten met jong over de tijd dat ik jong was. De Kindertelefoon bestaat 40 jaar - al sinds 10 mei dit jaar hoor - maar op 5 september wordt daar ruchtbaarheid aan gegeven. En aangezien ik medewerker was van het eerste uur en 16 jaar ben blijven hangen, kreeg ik contact met NOS.nl en de redactie van Trouw. Twee jonge vrouwen van net 20 en nog geen 30 hadden enkele vragen voor mij opgesteld.

Napoleon

In het vertellen van mijn ervaringen met het JAC ( Jongeren Advies Centrum) en nog wat organisaties uit die tijd werd me al snel duidelijk dat mijn toehoorders niet wisten waar ik het over had. Zaken die voor mij gebeurd zijn als de dag van gisteren is voor deze leeftijd mijn ervaring een verhaal alsof ik sprak uit de tijd van Napoleon. De afstand tussen de gesprekken van het tijdperk voor internet en de gesprekken en onderwerpen die gelinkt zijn aan internet konden niet groter zijn. Pesten is van alle tijd, cyberpesten is een vorm van pesten die alleen maar past in het tijdperk van internet - let wel eind jaren 90.

Mijlpaal

Ik feliciteer alle medewerkers van alle 40 jaren Kindertelefoon Nederland met deze mijlpaal. Zonder de inzet van honderden vrijwilligers had de wereld er in Nederland er echt anders uitgezien. Ongemerkt achter de schermen is er gewerkt aan het voeren van gesprekken over met name seksualiteit, pesten en echtscheiding. En op al deze drie thema’s heeft de Kindertelefoon een niet weg te cijferen aandeel geleverd. De ontwikkeling van het pestprotocol, het hoorrecht voor 12-jarige bij problematische echtscheiding en het op de politieke agenda zetten van kindermishandeling, seksueel misbruik en verwaarlozing.

 

Waar jong en oud door elkaar lopen; op naar de volgende 40 jaar!